2024. május 12-én rendezték meg a Trofeo Italiano EasyKart negyedik fordulóját az olaszországi Lonatóban. Willisits Vilo, a Széchenyi István Egyetem sportolója megszerezte első győzelmét Olaszországban.

Már a pénteki szabadedzéseken látszott, hogy jó formában érkezett Vilo a versenyre. Rendre az elsők között zárta az etapokat, és biztató volt, milyen jól alkalmazkodik a pálya tapadásának változásához.

„A reggeli pálya jobb volt, mert nagyon gumis volt az aszfalt, este pedig bérgokartokkal köröztek, amíg a pálya nem melegedett túl, nagyon jó tapadási körülmények voltak. Délután bemenetről bemenetre más volt a tapadás, de összeségében jól sikerült alkalmazkodni” – nyilatkozta.

A SZESE Motorsport versenyzőjére többen is vártak az időmérő előtt, Vilo mindenkinél tovább bírta, és a mezőny végén hajtott a pályára. Az időmérő edzés második körében megfutotta a leggyorsabb kört, ezután forgalomba keveredett, és hiába maradt le az utolsó körére, nem sikerült javítani. Az első gyors köre is elég volt, hogy megnyerje az időmérőt, így először vezette fel rajthoz a húszfős olasz, ukrán, cseh, svájci és magyar versenyzőkből álló mezőnyt.

Az elődöntőben a rajt utáni első körben, fél másodperces előnyt autózott ki, és végig vezetve nyerte a futamot. A döntő első fele „unalmas” volt, a többszörös olasz bajnok, háromszoros EasyKart International Grand Final-győztes ukrán ellenfelével három másodpercre meglógtak a mezőny többi tagjától. A 18 körös versenyen 14 kör élen autózás után a 15. kört Vilo a második helyen kezdte, de ez nem tartott sokáig, még ebben a körben visszavette a vezetést, és az utolsó kanyarig védekezve megnyerte a döntőt.

Jó volt a hétvége, szoros volt, de végül sikerült megnyernem az időmérőt, a prefinalt és a finalt is. A hétvége leggyorsabb köre és a final leggyorsabb körét is megszereztem, így extra pontokat is gyűjtöttem.” 

A leintés pillanatában 0,1 másodperc volt a két versenyző között.

Vilo a hétvégén a maximális 45 pontot és 4 extra pontot gyűjtött, a 49 megszerzett pontnak köszönhetően, három fordulóval a bajnokság vége előtt feljött az összetett tabella második helyére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük